Hoe Buurauto werkt

Wat is het principe van Buurauto?
Door een elektrische auto te delen met mensen die je kent, is elektrisch rijden voor particulieren betaalbaar. Samen kun je afspraken maken over het gebruik.
Kun je een auto vooraf reserveren?
Ja, dat is juist de bedoeling. Zo weet je zeker dat de auto er voor je is.
Hoe reserveer ik een buurauto?
De buurauto reserveer je met de reserveringsapp.
Mogen huisgenoten gebruik maken van de auto?
Het is mogelijk om met meerdere huisgenoten een contract met Buurauto aan te gaan. Alle chauffeurs moeten wel afzonderlijk door de verzekering worden geaccepteerd en alle mobiele telefoonnummers moeten bekend zijn, om die te kunnen koppelen aan de reserverings- en bedieningsapp.
Moet ik ergens de sleutel ophalen om te kunnen rijden?
Nee, in de buurauto wordt een slim kastje ingebouwd, zodat je met de app de auto kunt openen. Je kunt alleen met de auto rijden als je de auto daadwerkelijk hebt gereserveerd.
Hoe weet ik of mijn smartphone geschikt voor Buurauto?
Als de fabrikant van jouw toestel nog updates voor je telefoon ondersteunt, mag je ervan uitgaan dat de Buurauto-app ook werkt op jouw telefoon.
Hoe groot is een Buurauto?
Dat hangt er vanaf voor welke auto je met je groep kiest. Je hebt hele kleine auto’s met twee zitplaatsen en gewone gezinsauto’s geschikt voor vijf personen met bagage. Op dit moment kun je bij Buurauto rijden in een BMW i3 met vier zitplaatsen en een Nissan Leaf met vijf zitplaatsen.

De kosten van Buurauto

Werkt Buurauto met een vast maandbedrag of met kosten per kilometer?
Buurauto kent verschillende tarieven afhankelijk of je de Buurauto veel, weinig of gemiddeld gaat gebruiken. Zie voor alle tarieven onder “dit kost het”.
Kan ik Buurauto vrijblijvend proberen?
Je kunt tegen de geldende tarieven een eerste ritje maken. Pas daarna beslis je of Buurauto iets voor je is. Zie ook onze algemene voorwaarden

Het reserveren van een Buurauto

Hoe reserveer ik een buurauto?
De buurauto reserveer je met de reserveringsapp.
Hoe lang van te voren moet je de auto reserveren?
Als je een auto reserveert en deze is beschikbaar, dan kun je direct rijden.
Ik wil een reservering maken, maar er verschijnt geen auto. Wat nu?
Dan is de auto niet op het door jou gewenste tijdstip beschikbaar. Verander start- en eindtijd en probeer het opnieuw. je kunt in het app-groepje van jouw Buurauto ook even informeren wie er voor of achter zitten.
Kan ik ook een andere Buurauto gebruiken als de 'eigen' Buurauto niet beschikbaar is?
Dat hangt af van afspraken met andere Buurauto-groepen in je buurt. Als dat kan, staat de buur-Buurauto gewoon in je scherm. In andere gevallen kun je met code 20162887 met 5% korting een auto huren bij Europcar.
Maar wat als de buurauto bezet is?
Met de buurauto-app kun je dan een andere vrije buurauto in de buurt reserveren. Als er helemaal geen buurauto beschikbaar is, dan kan een huurauto van een verhuurbedrijf worden ingezet.

Het gebruik van de Buurauto

Hoe weet ik waar de auto staat?
Vanaf een kwartier voor aanvang van je reservering kun je in de app de locatie zien waar de auto geparkeerd staat.
Kun je de auto nog openen of sluiten als de reservering verlopen is?
De reservering loopt door als de reserveringstijd is verstreken. Let er op dat je de reservering na einde gebruik beëindigd in de app. zodra de auto aan de laadpaal is aangesloten. Doe je dit niet dan betaal je voor de gebruikerstijd tot het moment dat je de reservering hebt beëindigd.
Ik wil de reservering verlengen, maar dat lukt niet. Wat nu?
Kun je de reservering niet verlengen dan heeft een andere deelnemer de auto aansluitend gereserveerd. Je kunt via je app-groepje contact opnemen met de volgende deelnemer. Neem in geval van nood contact op met het telefoonnummer in de app onder het “hamburgermenu”.
Mag ik met de Buurauto naar het buitenland?
Het is toegestaan om met de auto naar het buitenland te gaan. Het is dan wel belangrijk om je reis goed voor te bereiden, zodat je zeker weet dat je in het buitenland de auto ook kunt opladen, als dat nodig is.

Het opladen van de Buurauto

Mag ik de auto bij elke laadpaal parkeren?
Je mag de auto bij een laadpaal parkeren, als je je aan de regels houdt. Als de parkeerplaats gereserveerd is voor opladen, dan MOET je de auto aankoppelen. Let goed op regels voor betaald parkeren, of vergunningen parkeren. Zorg er voor dat de auto niet te lang aan de laadpaal staat te kleven. Door toename van het aantal E-auto’s worden de openbare laadpalen ook door andere E-rijders veel gebruikt.
Hoe kan ik de auto opladen?
De auto kan worden opgeladen bij een gewone laadpaal of bij een snellader. Bij een gewone laadpaal kun je de auto parkeren (vergeet niet parkeergeld te betalen als dat nodig is) en met het laadpasje bedien je de laadpaal. Als je oplaadt bij een snellader, dan blijf je in de buurt van de auto. Voor alle snelladers gebruik je het pasje. Volg in alle gevallen de instructies op de laadpaal.
Moet ik de auto altijd met een volle accu terugzetten?
Buurauto’s die een vaste plaats hebben met laadpaal, moeten altijd worden aangekoppeld, zodat de volgende deelnemer kan vertrekken met een accu die zo vol mogelijk is. Wanneer je Buurauto geen eigen parkeerplaats heeft, parkeer je de auto bij en laadpaal, wanneer de actieradius onder de 100 km is gekomen.
Hoe weet ik waar ik kan opladen?
Er zijn diverse apps op de markt die informatie geven over laadpalen. Je kunt het beste er een paar  proberen en degene die het best bevalt op je telefoon laten staan. Voor snelladen bij Fastned is de Fastned-app handig, waar ook een navigatie-optie op zit. Voor het opladen bij Fastned gebruik je gewoon de laadpas die in de auto ligt.
Kan ik de auto ook in het buitenland opladen?
Ja. De laadpas van Vandebron is ook geldig in Europa. In België en Duitsland is de pas in elk geval bruikbaar bij de meeste laadpalen. We adviseren je je reis in het buitenland goed te plannen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Het parkeren van de Buurauto

De accu is bijna leeg. wat moet ik doen?
De auto moet worden opgeladen. dit kan onderweg bij een snellader, bijvoorbeeld bij Fastned. Zoek op de fastned-app naar de dichstbij zijnde snellader of kijk in een laadpalen-app (bijvoorbeeld The New Motion) naar de dichstbij zijnde snellader.
Moet ik de auto verzetten als de accu vol is?
Wanneer de auto is opgeladen, is het netjes om de laadpaal vrij te maken. Omdat je niet weet wanneer de auto weer wordt gebruikt, is het in gebieden met relatief weinig laadpalen verstandig om even in de groepsapp te melden wanneer je de auto aan de laadpaal zet. Dan kan iemand uit de groep de auto verplaatsen wanneer de accu vol is.  Om klachten uit de buurt te voorkomen kun je in het algemeen 10 laaduren aanhouden. Daarna moet de auto worden los gekoppeld en op een andere parkeerplaats worden gezet.
Ligt er een ruitenkrabber en een parkeerschijf in de auto?
Buurauto’s zijn standaard voorzien van een ruitenkrabber en parkeerschijf.
Wat is het effect van autodelen op de parkeerdruk?
Een deelauto kan wel tot tien andere auto’s vervangen. Het effect op de parkeerdruk is dus groot.
Door een gereserveerde parkeerplaats voor autodelen neemt de parkeerdruk toch juist toe?
Deelauto’s worden alleen geplaatst als er deelnemers zijn. Een deelauto vervangt dus altijd al minstens twee andere auto’s. Ervaring leert dat een deelauto dan snel meer gebruikt wordt. De parkeerdruk neemt dan meetbaar af, of parkeerplaatsen kunnen worden opgeheven.

Buurauto en het milieu

Is elektrisch rijden wel zo goed voor het milieu?
Gerekend over de totale levenscyclus van een auto, inclusief fabricage, gebruik en sloop, is een elektrische auto beter voor het milieu dan een benzine- of dieselauto. Een elektrische auto die rijdt op zonne- en windenergie is 70 procent beter voor het milieu en een elektrische auto die rijdt op Nederlandse stroom (mix van huidige groene grijze stroom) is nog altijd 30 procent zuiniger.
Rijden Buurauto’s echt op groene stroom?
De stroom voor Buurauto’s wordt geleverd door Vandebron. Die levert uitsluitend in Nederland opgewekte wind-, zon- en bio-energie. De Buurauto’s rijden dus op Hollandse groene stroom.
Hoe zit het met de fabricage van de accu’s in een Buurauto?
Vrijwel alle Buurauto’s worden geleverd door Nissan. In de Nissan Leaf is Kobalt vervangen door Mangaan. Voor de fabricage van de batterijen in de Buurauto’s wordt dus geen gebruik gemaakt van kinderarbeid in Kobaltmijnen in Congo.
Is er wel genoeg stroom om iedereen elektrisch te laten rijden?
Er wordt steeds meer groene stroom geproduceerd. Op dit moment loopt het aanbod achter. Het Energieakkoord ziet er op toe dat er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt.
Als iedereen elektrisch rijdt, dat struikel te toch op straat over de laadkabels?
Er zijn volop ontwikkelingen om gewone laadpalen op straat steeds minder noodzakelijk te maken, zoals batterijen die steeds sneller worden opgeladen. Over vijf jaar is een batterij misschien wel net zo snel gevuld als een tank benzine.
Zijn er wel genoeg grondstoffen op deze wereld om iedereen elektrisch te laten rijden?
Er zijn meer dan voldoende grondstoffen om alle ooit geproduceerde auto’s van batterijen te kunnen voorzien. Daarvoor moeten er wel meer mijnen worden gebouwd.
Waarom wordt waterstof niet toegepast in Buurauto’s?
De toepassing van waterstof staat nog in de kinderschoenen. Daarnaast zijn er nog weinig waterstroftankstations, terwijl stroom op vrijwel elk adres beschikbaar is. Waterstof is trouwens ook veel minder efficiënt dat elektriciteit.

Diversen

Kan ik in de auto mijn smartphone opladen?
Je kunt in de auto je smartphone opladen, maar door Buurauto worden daar geen opladers of kabels voor meegeleverd. Deze moet je zelf meenemen, of met de vaste deelnemers aan jouw auto hier een afspraak over maken. Je kunt in de groep ook afspraken maken over het plaatsen van een telefoonhouder in de auto. Het gebruik van je smartphone tijdens het rijden is uiteraard voor eigen risico.
Mogen mijn kinderzitjes in de auto blijven zitten?
Daarvoor maak je in de gebruikersgroep afspraken.
Moeten we de auto zelf schoonhouden?
In principe houd je samen de auto schoon. In overleg met Buurauto kunnen enkele keren per jaar de kosten voor het wassen worden gedeclareerd. Stuur daarvoor een mail naar info@buurauto.nl.
Mag de hond mee in de auto?
Het meenemen van een hond is niet verboden, mits je de auto schoon houdt. Overleg altijd even met de andere gebruikers van de auto, of met Buurauto. Misschien zijn er andere deelnemers die allergisch zijn. In dat geval kan het helaas niet.

Staat je vraag er niet bij, stel hem hier.