Stilstand is achteruitgang

Eén van de gevolgen van het gedwongen thuiswerken is het achterwege blijven van woon-werkverkeer. Veel auto’s blijven daardoor wekenlang stilstaan. Niet alleen heeft de Wegenwacht handenvol werk om deze auto’s weer aan de praat te krijgen, nog even en de auto’s zijn helemaal dichtgegroeid met het onkruid tussen de klinkers. Auto’s staan lang stil en dat is niet alleen voor de auto achteruitgang. Auto’s nemen kostbare ruimte in beslag die we broodnodig hebben om anderhalve meter afstand te houden. Geregeld zie je dat bij passeren één van de voetgangers over de rijbaan loopt, om op gepaste afstand ‘tegenliggers’ veilig te kunnen passeren.

In de komende periode van versoepeling van de maatregelen en het mooiere weer kunnen we meer drukte op straat verwachten. Buurtbewoners gaan vaker naar buiten en vooral kinderen zijn een keertje klaar met hun schermpjes thuis: er wordt meer buiten gespeeld. Nu er striktere regels zijn afgekondigd voor het openbaar vervoer speelt ook de fiets een belangrijke rol. Ook fietsers moeten afstand houden.

De eenvoudigste maatregel is om auto’s die veelvuldig stilstaan buiten de buurt te parkeren. Wij zijn in gesprek met exploitanten van parkeergarages om tegen gunstige condities auto’s veilig en schoon te stallen in veelal leegstaande parkeergarages. Daardoor komt er ruimte vrij op straat om te lopen en te verblijven op gepaste afstand. En misschien kan de creatieve sector, die behoorlijk op zijn gat ligt, met ideeën komen voor een leuke straatinvulling. Ter inspiratie een voorbeeld uit Wenen: Das Platzmobil. U ziet, we hoeven niet bij de pakken neer te zitten.

Kijk ook eens naar het initiatief van de VAKANTIESTRAAT, waar we mee in gesprek zijn
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial