Dat de luchtkwaliteit in onze steden te wensen overlaat, is vrij algemeen bekend. Luchtvervuiling is de derde veroorzaker van ziekte en sterfte in ons land. Daarom wordt er alweer enkele jaren geprocedeerd tegen de staat. Die zou te weinig doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat kan de overheid doen door minder of alleen schoner verkeer toe te laten en de industrie te verplichten sneller te verschonen.

Je kunt ook zelf er wat aan doen. Naast minder vlees eten en duurzamere producten te kopen, zodat je minder snel nieuwe nodig hebt), kun je ook anders reizen. Ga bijvoorbeeld vaker met de fiets of het openbaar vervoer. Dat wordt ook in rap tempo schoner. Als je met de auto moet, doe dat dan op een schone manier, bijvoorbeeld elektrisch. Met name voor particulieren elektrische deelauto’s heel geschikt. die van Buurauto bijvoorbeeld.

 

Veel gehoord commentaar is dat elektrische auto’s op kolenstroom rijden en dus net zoveel uitstoten als auto’s op benzine of diesel, zeker als je de batterijproductie meerekent. Dat verhaal is achterhaald. Ruim 20 jaar geleden kwam Toyota met de eerste Prius op de markt als ‘milieuvriendelijke’ auto. Gerekend over de hele levenscyclus van een auto bleek een benzine slurpende Hummer uit 1997 minder belastend voor het milieu dan een Prius uit 1997. Dat kwam vooral doordat de onderdelen van een Prius over de hele wereld moesten worden aangevoerd en transport over zee nu eenmaal milieubelastend is. Na 20 jaar zijn we een stuk verder. Deskundigen hebben berekend, dat een volledig elektrische auto op Nederlandse stroom (mix van kolen-, gas- en duurzame stroom) nu al 30 procent beter voor het milieu is dan een conventionele auto. Wanneer je een auto volledig op zonne- en windstroom oplaadt, loopt dat op tot 70 procent. En de ontwikkelingen gaan maar door, met o.a. nieuwe accutechnieken, die nog minder milieubelastend zijn. Ook de combinatie met waterstof is veelbelovend.

 

En als je een auto deelt, telt alleen het gebruik extra en scheelt het productie van nieuwe (elektrische) auto’s. Tel uit je winst!

Wil je meer informatie over de effecten van elektrische deelauto’s? Bekijk dan ook onderstaande video’s.

Scheelt ruimte

Samen delen

Zo werkt het

Makkelijk 'tanken'

Groepsapp

Buiten spelen