Energietransitie is méér dan Olympisch

Willekeurig welk onderwerp je ook op tafel gooit, je hebt early believers, enorme sceptici en alles er tussenin. De sceptici ten aanzien van de energietransitie willen ons er vooral aan doen herinneren dat “windmolens draaien op subsidie” en “elektrische auto’s op kolenstroom rijden”. Hoezo winstgevend en goed voor het milieu?

Deze sceptici vergeten dat een energietransitie geen verhaal is van één dag. Het is geen kwestie van een knop omzetten. Een energietransitie is een intensief traject van lange adem, waarbij het wel even kan duren voordat het doe bereikt wordt. Degenen die zeggen dat windmolens op subsidie draaien en elektrische auto’s nog op kolenstroom rijden, hebben met die bewering misschien niet eens ongelijk, als je kijkt naar de situatie van vandaag. De vraag is echter wel of de opmerking relevant is.

We mopperen toch ook niet tijdens de Olympische Spelen dat Sven Kramer na vijf rondjes de tien kilometer nog niet heeft gewonnen? Nee, we moedigen hem aan om door te gaan om een toptijd neer te zetten. Zo is het ook met de energietransitie. We zijn met z’n allen op weg naar een andere wereld wat energie betreft, maar we staan eigenlijk nog maar aan het begin. En het bijzondere is, dat we gewoon zijn begonnen, terwijl we niet eens weten hoe lang deze transitie duurt en langs welke weg deze verloopt. En dat met hoofdzakelijk amateurs, die geloven dat het anders moet en anders kan.

Wat dat betreft is de energietransitie veel méér dan Olympisch en je hoeft je er niet eens voor te kwalificeren.