Elektrische auto’s en huurauto’s: een logische combinatie

Op LinkedIn verzucht een Limburgse autoverhuurder dat hij de dag prijst waarop hij de elektrische huurauto weer bij de leasemaatschappij kan inleveren. En eerlijk gezegd geef ik hem groot gelijk. Het is geen slechte auto en geen slechte verhuurder, maar autoverhuur en elektrische auto’s passen niet bij elkaar. Althans, niet op deze manier. Daar zijn eigenlijk twee eenvoudige verklaringen voor:

  1. Wanneer je elektrische auto’s verhuurt als klein onderdeel van een gemengde vloot, dan komt de auto eigenlijk over als een soort attractie: gaan we zaterdag naar de Efteling, of huren we een elektrische auto? De auto blijft dan in de categorie cabrio’s voor Tweede Pinksterdag en de Mercedes AMG voor de trouwerij van je neef. Een elektrische auto wordt pas wat als je hem gewoon aanziet voor wat hij is: een auto. Niets meer, niets minder.
  2. Veel mensen huren een auto, omdat ze veel kilometers moeten rijden en ritten maken die niet op een andere manier kunnen worden gereden. Zo huurde ik vroeger, toen wij geen auto hadden, voor lange ritten naar werklocaties in buitengebieden, met weinig tijd voor het zoeken naar laadpalen. Of we huurden de auto voor een vakantie en laadpalen en campings zijn geen gelukkige combinatie, althans niet ons soort campings.

Dit staat helemaal los van het feit dat je even moet wennen aan elektrisch rijden en het opladen even moet internaliseren. Elektrisch rijden is gewoon heel lekker.

De reden waarom elektrische auto’s en autoverhuur juist wel goed bij elkaar passen, is dat ze elkaar aanvullen. We zijn gewend om minstens één auto in het gezin te hebben waar we alles mee kunnen doen: met het hele gezin op stap en uiteraard ook op vakantie, vaak met aanhangwagen of caravan. In 90 procent van de gevallen rijd je met een overmaatse auto rond, wat allerlei kosten met zich meebrengt. Juist in die 90 procent voldoet een elektrische auto uitstekend. Autoverhuurbedrijven helpen de overgang naar elektrisch rijden door arrangementen te ontwikkelen voor EV-rijders, zodat ze altijd een passend vervoermiddel ter beschikking hebben. Waarschijnlijk zien dan meer mensen af van een eigen auto en gaan ze over tot een elektrische deelauto in combinatie met autohuur.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial