Delft Mobility krijgt opdracht voor deelmobiliteit in Nieuw Delft

Delft Mobility gaat de mobiliteitshub opzetten voor deelmobiliteit in Nieuw Delft. In december schreef de gemeente hiervoor een aanbesteding uit. Delft Mobility krijgt de opdracht, omdat het voorstel voldoet aan de wensen en eisen van de gemeente.

De mobiliteitshub is een plek waar buurtbewoners en andere gebruikers elektrische auto’s en fietsen met elkaar delen. Via een app kan iedereen met een geldig aangemaakt account gebruik maken van de deelauto’s en fietsen. In Delft Mobility werken vier partijen samen die de hub gaan voorzien van deelmobiliteit. Het bedrijf Juuve gaat service verlenen. Buurauto is projectmanager, vanuit hun ervaring als aanbieder van elektrische deelauto’s. Justlease levert de elektrische deelauto’s, terwijl Urbee de elektrische deelfietsen verzorgt.

Van tijdelijke locatie naar definitieve hub

Delft Mobility richt de hub eerst in op een tijdelijke locatie: een parkeerterrein op de hoek van de Abtswoudseweg en de Engelsestraat. Hier komen drie elektrische auto’s en vier elektrische fietsen beschikbaar. Naar verwachting opent de hub uiterlijk 1 september  2021 met elektrische deelauto’s en dockingstations voor de e-bikes. Het terrein kan daarnaast gebruikt worden voor betaald parkeren in deze zone. In de toekomst verplaatst de deelmobiliteit naar de parkeergarage in de nieuwbouw die komt op veld 6-noord van Nieuw Delft. Iedereen kan dan nog steeds de deelauto’s en fietsen in de hub gebruiken. Het tijdelijke parkeerterrein wordt dan weer opgeheven.

Duurzame mobiliteitstransitie

Het aanbieden van deelmobiliteit past in de ambities van de gemeente om Delft duurzaam bereikbaar te houden. Deze ambities zijn vastgelegd in het Mobiliteitsprogramma Delft 2040. De gebiedsontwikkeling Nieuw Delft zet in op een duurzame mobiliteitsoplossing. Dat gebeurt door het parkeeraanbod te beperken, en tegelijkertijd alternatieve vormen van mobiliteit aan te bieden, in de vorm van deelmobiliteit. “Een win-win-situatie”, volgens wethouder Martina Huijsmans. “De mobiliteitshub biedt uitkomst aan buurtbewoners en andere gebruikers die vervoersmiddelen met elkaar willen delen. En tegelijkertijd ontstaat er meer binding met de buurt, zorgen minder auto’s in de omgeving voor schonere lucht en besparen we ruimte die op andere wijze ingevuld kan worden.”

Vernieuwend

De gemeente Delft heeft deze aanbesteding op een in Nederland vernieuwende manier opgezet, door deelmobiliteit in een concessie aan te besteden. Dat houdt in dat het, net als bij het openbaar vervoer, wordt gegund aan één partij die vervolgens op meerdere locaties het aanbod mag vergroten. Dit biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om snel nieuwe locaties toe te voegen aan het aanbod.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial