Buurauto breidt uit naar het Vermeerkwartier

Jong gezin neemt initiatief tot duurzaam autodelen in hun wijk.

Haye Bijlsma is werkzaam als Consultant Duurzame mobiliteit bij Sweco in De Bilt en bewoner van het Vermeerkwartier in Amersfoort. Enige tijd geleden vroeg hij zich af of zijn gezin de auto nog wel langer nodig had. Haar werk is immers in de buurt. Voor hem is het werk op de fiets maximaal 45 minuten en met de trein is het 30 minuten deur tot deur. Met de auto haalde hij dat soms niet. Het intercitystation is slechts 5 minuten fietsen en bovendien heeft de fietsenmaker op de hoek tegen een aannemelijk tarief elektrische bakfietsen te huur. Picnic brengt de boodschappen tot aan de voordeur. Greenwheels staat op de hoek van de straat en Snappcar heeft genoeg aanbod van particuliere deelauto’s binnen een paar minuten fietsen. Maar belangrijker was de vraag: hoe vaak hebben we de auto nou eigenlijk ‘ineens’ nodig?

Hij wijdde er een artikel aan op LinkedIn. Dat werd niet alleen heel veel gelezen en gedeeld, het kreeg ook veel ‘likes’ en veel reacties. Haye: ‘De reacties op ons besluit om onze auto de deur uit te doen waren over het algemeen heel positief. “Stoer”, “succes”, “sterkte” en “waarom?” hoorden we het meeste. Maar het leverde altijd goede gesprekken op waarbij de waarom vraag eigenlijk altijd plaats maakte voor begrip’. Dit leerde dat veel meer mensen spelen met de gedachte om de auto weg te doen of om in een deelautosysteem te stappen.

Haye ging op onderzoek uit en kwam uiteindelijk terecht bij Buurauto. Haye hierover: ‘Eén telefoontje met Buurauto leerde me dat ze wilde uitbreiden naar het Vermeerkwartier. Binnen een paar weken gingen zij een elektrische deelauto in onze buurt plaatsen, toeval’?

Buurauto

Buurauto wordt steeds populairder en breidt snel uit, ook in Amersfoort. Na Soesterkwartier, Nieuwland en Kruiskamp gaat men dus ook rijden in het Vermeerkwartier. In eerste instantie met één auto, maar er wordt al gekeken naar de inzet van een tweede auto.
Haye: ‘Een aantal buren was direct enthousiast. Vandaar dat er nu al gekeken wordt naar een tweede auto in de buurt. Dat maakt het delen ook weer makkelijker omdat de kans dat er ‘altijd’ een auto is dan toeneemt. Ik wil hier eigenlijk meteen een oproep doen aan buren in het Vermeerkwartier: heb je interesse in elektrisch autodelen, dan kun je je aanmelden bij Buurauto. Zo komt er sneller een tweede auto’.

Over Buurauto
Buurauto is de elektrische auto die je deelt met je buren of je buurt. Buurauto zet zich in om de transitie te versnellen in mobiliteit, energie, ruimte en sociaal. Buurauto is o.a. actief in Amersfoort, Amsterdam, Breda, Den Haag, Hilversum en Rotterdam.

meer informatie