9009
9002
8971
 
Buurauto-NOOM is ontstaan uit een initiatief van Buurauto-oprichter Johan Janse.

 

Zelfrijdende auto’s zijn de toekomst. Wereldwijd wordt hier aan gewerkt. Nederland is daarin een van de koplopers. Dat komt o.a. door een bevolking die openstaat voor vernieuwing en een uitstekende infrastructuur, zowel fysiek als qua kennis. Willen we als Nederland én de wereld een transitie bereiken op het gebeid van mobiliteit én klimaat, dan zal de consument meegenomen moeten worden in deze innovatie. Zelfrijdende auto’s vragen om veel kennis. Diverse kennis. Daarom werkt voor de ontwikkeling van Buurauto-NOOM samen met verschillende partners: SmartWayZ.NL, Gemeente Breda, Future Mobility Network, TU Eindhoven, NHTV, Fontys, XTNT en Artificial Intelligence In Motion.

De proef van Buurauto-NOOM en partners

 
In 2022 vindt er een proef plaats in een wijk waar veel bedrijvigheid is, de Ceresstraat in Breda.

 

De Buurauto-NOOM gaat rijden in een ‘complexe omgeving’ met veel activiteit in de wijk. Zo creëren we een pilot met nagenoeg álle activiteiten die er zijn in een wijk: schoolgaande kinderen die zelf naar school komen of worden gebracht, bezoek aan winkels, horeca en bedrijven èn de mobiliteit van omwonenden. Tijdens de proef gaat de auto een route van maximaal 300 meter afleggen.

Uitgebreid getest

 
9008
 
Voordat de pilot van start gaat, is er al uitgebreid getest met deze elektrische deelauto. De auto wordt ontwikkeld door de TU Eindhoven in samenwerking met AIIM.  Tijdens de proef zal er een steward in de auto aanwezig zijn, om alles goed in de gaten te houden. Voor de proef met de zelfrijdende auto is er goedkeuring vanuit de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).”

Na deze fase volgt een verdere learning by doing aanpak. Veel van de toe te passen technologie en ook de toepassingen zijn nog sterk in ontwikkeling. zijn. Om niet in de valkuil van gigantisch eigen soft- en hardware ontwikkeling verzeild te raken, kiezen we in ons project voor het toepassen van after market oplossingen. Oplossingen die we gaan toevoegen aan een bestaande nu op markt beschikbare auto, welke al is voorzien van de nodige veiligheids- en rijtaakondersteunende systemen. Verrijken en herijken van de systemen met gecertificeerde componenten, is de weg die wij daarna kiezen in samenwerking met onze partners.

9021

Een samenwerkingsproject van:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial