Buurauto winnaar Smart Mobility Challenge 2017

Amersfoort, 13 oktober 2017

Buurauto heeft vandaag de finale van de Smart Mobility Challenge gewonnen. De maatschappelijke relevantie van Buurauto, dat met het concept Buurauto+ de restcapaciteit van elektrische deelauto’s benut voor ouderen maakte dat deze winnaar hoog scoorde en werd door de jury positief beoordeeld op innovatiekracht en tegelijkertijd uitvoerbaarheid. De andere winnaar is Vialis met het concept Schwung.
De Smart Mobility Challenge 2017 is een initiatief van Economic Board Utrecht (EBU), het Ministerie van Economische Zaken en Goedopweg. Zij daagden de afgelopen maanden bedrijven uit om met slimme oplossingen te komen op het gebied van mobiliteit en open data. Het doel is om andere organisaties ook te inspireren om met innovatieve projecten de regio Utrecht op een groene, gezonde en slimme manier bereikbaar te maken en te houden.

26 aanmeldingen, 5 finalisten en 2 winnaars
Vandaag streden uiteindelijk 5 finalisten voor een vakjury om de prijzen tijdens het Get Connected Jaarcongres in Amersfoort. Buurauto en Schwung gaan, samen met hun opdrachtgevers Centraal Beheer en de Gemeente Hilversum, aan de slag met een budget van €40.000. Zij brengen hun oplossing voor 1 juli 2018 in een pilot in de praktijk.
De jury loofde de winnaars om maatschappelijke impact en innovatie. “Innovatief, maar wel realiseerbaar”, noemde de jury de oplossingen, “goed doordacht en schaalbaar”.

Buurauto+ van Buurauto
Opdrachtgever Centraal Beheer wilde een dienst waarmee ouderen zich op een veilige, efficiënte, prettige een eenvoudige manier kunnen verplaatsen, op elk moment van de dag.
Dit is nodig omdat het -mede- vereenzaming bestrijdt; een van de grootste huidige maatschappelijke problemen.
Buurauto+ benut de ongebruikte uren van de gedeelde, elektrische Buurauto’s, die al in drie gemeentes (Amersfoort, Breda en Rotterdam) in gebruik zijn. Vrijwilligers uit de wijk kunnen hulpbehoevende wijkbewoners overal naar toe brengen in de deelauto, zonder dat zij zelf een eigen auto nodig hebben of hun eigen auto hoeven te gebruiken.
De oplossing is volgens de jury sterk, omdat:
-Het innovatief is; het zet een bestaande oplossing in een andere context
-Gericht is op het oplossen van een maatschappelijk probleem (mobiliteit van ouderen)
-Daarnaast ook gericht is op de andere kant, namelijk: wat zit erin voor de vrijwilligers?
-Het data combineert met een doelgroep, die je niet direct met data associeert
-Het een simpel concept is

Buurauto werkt voor de oplossing van Buurauto+ samen met het Nationaal Ouderenfonds en Indebuurt033 als loket voor de ouderen en voor werven en aansturen vrijwilligers en share2use voor het deelplatform.